MADAME CURIE, UNA GRAN DONA DE LA CIÈNCIA
Nascuda a Polònia, Maria Sklodowska va emigrar cap a París fugint de la repressió Russa al seu país. Una vegada allà es va canviar el nom per Marie. La seva procedència i la seva condició de dona foren dos grans impediments cap a la seva evolució com a científica lluitant contra el masclisme i la xenofòbia. La seva formació acadèmica autodidacta no va impedir que gràcies al seu esforç i reforç en francès, matemàtiques i física; al 1893 es llicenciés en física en la primera posició de la seva promoció, i al 1894 es llicenciés en matemàtiques com a segona.
Després de conèixer-se en la seva professió, ella i Pierre Curie es van casar i amb els diners obtinguts de la boda van realitzar un viatge molt diferent del que es realitzava a l'època: van viatjar junts en bicicleta per França. Marie desafiava les normes de la seva època i sorprenia a tothom amb les seves accions.
Marie i Pierre Curie
Altre vegada fou pionera de la feminitat i la ciència quan va aconseguir el doctorat. El 25 de juny de 1903, l'aconseguí defensant-lo davant d'un tribunal i es convertí en la segona dona doctorada després de l'alemanya Elsa Neumann. Un pas més gran l'aconsegueix amb els dos premis Nobel de diferents categories. El 1903 se li atorgà el de Física junt amb Pierre, i amb Henri Becquerel. Premi al que inicialment només es volia obsequiar a ells dos. Al 1911, als 44 anys, li concediren el de Química pel seu treball sobre el radi. Fou la primera persona que ho aconseguia i només l'ha igualat Linus Pauling en l'any 1962.
La seva imatge dins el mon femení era de gran importància, sobretot gràcies a la seva relació amb la periodista Marie Meloney. Al 1919 la va entrevistar i va aprofitar per explicar com ella havia aïllat un gram de radi de manera rudimentària i els laboratoris americans amb grans recursos uns 50. La seva projecció com a dona, pionera i d'imatge pública va generar tota una campanya de suport, preparada per la periodista Meloney. La "Marie Curie Radium Campaign", després de dos anys recorrent terres nord-americanes, va regalar un gram de radi a Curie pagat per les dones americanes en subscripció de la revista que publicava l'entrevista. En total es van recollir 100.000 dòlars. Una xifra molt alta en aquella època.
Marie va rebre la càtedra de Pierre quan ell va morir atropellat. Feia 650 anys de l'última dona que l'aconseguia. Alhora es va convertir en la primera dona que donava classes a la Sorbona a causa de la no concessió d'aquesta tasca en l'època.
La seva mentalitat es mostrà altrament diferent i transgressora quan tingué una relació amb un científic casat i amb fills de manera oberta i pública. També el fet de que ella era més gran, omplí pàgines de diaris i altres medis de publicació. Una actitud xenòfoba que va repercutir en la negació a acceptar-la en l'Acadèmia de les Ciències, junt amb l'argument de la seva procedència estrangera i de la seva religió jueva. Aquest fet mostra clarament com l'època de Curie era fortament dirigida per certes tendències morals i ideològiques, amb les que Madame Curie i totes les altres dones havien de lluitar cada dia.
Marie Curie
LINKS
http://www.loreal.com/_en/_ww/for-women-in-science.aspx
Interessant premi i seguiment de les dones més rellevants en els descobriments i investigacions científiques actuals.
http://www.angel.qui.ub.es/mans/Documents/Textos/Marie%20Curie.pdf
Transcripció d'una conferència sobre Marie Curie de Claudi Mans i Teixidó, del Departament d'Enginyeria Química. Facultat de Química - Universitat de Barcelona