Cientificat Reportatge Dones Entrevista Societat
REVISTA CIENTIFICAT
 800px-milky_way_ir_spitzer

 

NÚMERO 1         SETEMBRE 2009      

 

 

 

 

 

L'ATOMIUM ES VA CONVERTIR EN EL SÍMBOL DE BRUSEL·LES

 

L'any 1958 es realitzava a Brusel·les L'Exhibició Internacional, l'anomenada Expo 58. Era la primera gran exhibició mundial després de la Segona Guerra Mundial i va simbolitzar el desig de pau entre les nacions. Un dels atractius de l'exposició va ser la construcció de l'Atomium. Una construcció enmig de l'escultura i de l'arquitectura que representa un cristall de ferro.

 

Amb una alçada de 102 metres, 30 metres de longitud i 188 metres de diàmetre. Junt amb nou esferes que representen els àtoms. Se'ns mostra aquesta estructura ampliada 165 mil milions de vegades. Al seu interior, sis de les esferes son visitables i s'hi ha realitzat diverses exhibicions, exposicions o actes. Disposa d'una il·luminació nocturna que mitjançant llums intermitents imita els moviments dels electrons encerclant cada àtom.

 

atomium_20-08-07Atomium de Brusel·les

 

André Waterkeyn, arquitecte de l'atomium, tingué gran quantitat de problemes per calcular els efectes del vent en les esferes i altres problemes físics de la seva forma. Anteriorment s'havia realitzat estructures amb esferes, però mai amb més d'una. Fou doncs un nou repte arquitectònic. La posició escollida final es va basar en purs qüestions estètiques i per afavorir les escales de sortida i els accessos. La intenció era de mantenir-lo sis mesos, però finalment es va deixar permanentment gràcies a que es va convertir en una gran atracció turística. En poc es va convertir en el símbol de la ciutat vencent al conegut Manneken pis.

 

No es casualitat que s'escollís una estructura d'àtoms. En aquells anys es respirava la guerra freda, es coneixia bé la capacitat destructora de l'energia atòmica i es continuava investigant la física atòmica. El destí de la humanitat es buscava amb els descobriments científics. Tal com va dir André Waterkeyn: "L'atomium és el símbol de la nostra època, en la que els científics han aprofundit els nostres coneixements sobre la matèria. Han demostrat que es tracta d'energia condensada, utilitzable -si així ho desitgen els homes- per el bé de la civilització i per provocar en els joves vocacions tècniques o científiques. Si això succeeix, l'esforç haurà valgut la pena". Dins de l'atomium existeix actualment una exposició permanent de com utilitzar de manera pacífica l'energia atòmica.

 

L'any 2004 es va renovar, feina que va realitzar-se fins el 18 de febrer de 2006. S'hi ha inclòs l'elevador més ràpid d'Europa que permet arribar a la posició més alta de l'estructura a una velocitat de 5 m/s i es va canviar l'exterior d'alumini per acer inoxidable. Per commemorar-ho existeix una moneda de 2 Euros amb la seva figura.

 

%e2‚%ac2_commemorative_coin_belgium_2006

 

 

LINKS

 

http://www.atomium.be/

 

Web oficial de l'atomium que ens n'explica la història i altres dades i característiques.

 

 

Visió del xoc de protons en el LHC

 

 

Derechos de autor 2009 REVISTA CIENTIFICAT